برنامه ریزی برای مطالعه ی زبان یک امر ساده نیست و نیاز به برخی اطلاعات دارد تا برنامه ای چیده شود که بیشترین تأثیر را در یادگیری داشته باشد. فاکتورهای برنامه ریزی خوب در این مقاله به صورت جزئی و کلی بیان خواهد شد.
فاکتورهای برنامه ریزی خوب برای یادگیری زبان
فاکتور اول) تصمیم درست
هر برنامه ای دارای فاکتورهایی است که برنامه ریزی برای یادگیری زبان نیز از این قاعده پیروی می کند؛ اولین فاکتور برای برنامه ریزی، تعیین هدف است. باید قبل از برنامه ریزی، هدف خود را مشخص کنید و تصمیم گیری کنید. پس از این که تصمیم خود را گرفتید، برنامه را بنویسید. هدف باید مناسب باشد و متاسب با توانایی های شما باشد؛ هدف سه ماهه برای یادگیری زبان انگلیسی برای افراد مبتدی، ممکن است کمی دور از ذهن به نظر آید. (البته قبل از ادامه مقاله باید خدمت شما عرض کنیم که شرایط یادگیری زبان از طریق تدریس خصوصی زبان انگلیسی متفاوت می باشد و اون رو باید بعد مشاوره با مراکز تدریس خصوصی زبان از جمله موسسه زبان آموزان پیشرو مشخص نمایید.)
برای روشن شدن این مطلب، مثالی از ورزش می زنیم؛ برنامه ریزی برای باشگاه، مشابه برنامه ریزی برای یادگیری زبان است؛ حال اگر ما برای برنامه ی باشگاه تصمیم بگیریم که در عرض سه ماه به ایده آل ترین ترکیب بدنی برسیم، واقعا امکان پذیر نخواهد بود.
پس تصمیم باید واقع گرایانه باشد. به عنوان مثال می توان تصمیم گرفت که سطح شنیداری را در عرض سه ماه، دو درجه ارتقا داد. یا افزایش دایره لغات در عرض چند ماه و … . تصمیم درست باعث ایجاد انگیزه می شود ولی تصمیم نادرست، باعث ناامیدی می شود.
فاکتور دوم) سطح زبان شما
تعیین سطح زبان شما دومین گامی است که باید برای برنامه ریزی برداشته شود. برنامه ریزی فردی که مبتدی است با برنامه ریزی فردی که یک یا دو سال است که در حال یادگیری زبان است، فرق می کند. فرد مبتدی باید برنامه ی ساده تر را پیش گیرد.
برای افراد مبتدی، پیشنهاد می شود از داستان های کودکانه استفاده کنند و حداقل سه تا چهار درس را در هر هفته مطالعه کنند. افرادی هم که در سطح متوسط هستند، بهتر است از داستان های واقعی استفاده کنند و افرادی هم که از سطح متوسط کمی بالاتر هستند باید از منابعی همچون مگا داستان ها، وی آی پی و … استفاده کنند.
برنامه ی ورزشکاری که دو سال ورزش کرده است، از برنامه ی ورزشکاری که تازه شروع کرده است، سنگین تر خواهد بود تا پیشرفت صورت گیرد.
فاکتور سوم) زمان
زمان نیز از جمله فاکتورهای تعیین کننده ی برنامه ریزی است. در این جا باید تعیین کنید که چقد زمان را می توانید صرف یادگیری زبان کنید. افرادی که زمان کمتری دارند می توانند از زمان های مرده برای یادگیری زبان استفاده کنند به عنوان مثال خانم های خانه می توانند در هنگام شستشوی لباس و ظروف، به داستان های کوتاه نیز گوش دهند. یا در مسیر رفت آمد محل کار می توان با استفاده از هندزفری این کار را انجام داد. پس هیچ گاه زمان های مرده را از دست ندهید.
این فاکتور نیز باید در برنامه ریزی برای یادگیری زبان مد نظر قرار گیرد و زمان هایی را که می توانید به یادگیری زبان بپردازید یادداشت کنید.
فاکتور چهارم) دوره ی یادگیری زبان
وقتی که برای برنامه ریزی خوب تصمیم خود را گرفتید و هدف خود را مشخص کردید، باید تمام تلاش خود را برای رسیدن به هدفتان بگذارید و هر روز تمرین کنید. به یاد داشته باشید که هر چقدر هم که برنامه ی خوبی داشته باشید ولی تمرین نکنید، هرگز موفق نخواهید شد. پس تمرین بسیار مهم است و باید هر روز تمرین کنید.
فاکتور پنجم) نقاط قوت و ضعف
مورد بعدی که در برنامه ریزی باید در نظر گرفته شود، شناخت نقاط ضعف و قوت است که البته باید برای این مورد خودتان را بشناسید و بدانید که در چه مواردی ضعیف تر هستید و باید برای همان موارد تمرین کنید. اگر توانایی شنیداری شما پایین است، باید باید برنامه ی خود را بیشتر بر روی آن متمرکز کنید؛ البته سایر موارد را نیز باید کار کرد. و یا اگر در بحث نوشتاری مشکل دارید باید مواردی را بیشتر کار کنید که نوشتاری شما را تقویت کند.
فاکتور ششم) میزان راحتی شما نسبت به تمرین
باید در برنامه ریزی برای یادگیری زبان، تمریناتی را بگنجانید که توانایی انجام آن را دارید؛ یا باید آن چیزهایی را که دوست دارید و برای شما جذاب است، بیشتر در برنامه ی خود قرار دهید. این موجب می شود اجرای تمرین برای شما راحت تر باشد.
فاکتور هفتم) کلیت و آنالیز برنامه
باید در برنامه ریزی برای یادگیری زبان انگلیسی دقت کنید که چه مواردی مهم تر هستند و باید بیشتر بر روی آن ها تمرکز کنید؛ به بیان دیگر باید کلیت برنامه را در نظر بگیرید و آن را آنالیز کنید. قسمت های کم اهمیت و قسمت های مهم تر را باید بشناسید.
فاکتور نهم) انعطاف پذیری
در برخی اوقات برای اجرای برنامه ممکن است موانعی پیش رو باشد که در این جا باید انعطاف پذیر باشید؛ اگر اجرای برنامه در زمانی که مشخص کرده اید عملی نشد باید زمانی را برای اجرای آن در نظر بگیرید؛ به این، انعطاف پذیری گویند.
برنامه ریزی برای یادگیری یک زبان جدید، نیاز به اصولی دارد؛ یادگیری زبان جدید ساده نیست و حتما در مسیر یادگیری آن دچار مشکلاتی خواهید شد؛ پس یادگیری زبان انگلیسی نیاز به تلاش زیادی دارد. تلاش مستمر و هدفمند است که باعث عبور از این چالش ها و مشکلات خواهد شد.
نقش علاقه و مشکلات موجود در این زمینه:
این نکته را به یاد داشته باشید که انگیزه در فراگیری زبان بسیار مهم است؛ انگیزه در افراد مبتدی که تازه شروع به یادگیری زبان کرده اند، به دلیل هیجان و شوق یادگیری مطالب جدید، زیاد است ولی به مرور زمان این انگیزه کاهش می یابد. به همین دلیل است که فراگیران در مراحل ابتدایی یادگیری، زمان بسیاری را می گذارند و بسیار تلاش می کنند؛ اما این نمی تواند به یک عادت برای آن ها تبدیل شود زیرا انگیزه به مرور کاهش می یابد. حتی ممکن است برخی افراد بعد از این مرحله، زبان را کنار گذارند.
به همین دلیل اگر شما مصصم هستید تا زبان انگلیسی را فرا بگیرید، لازم است که حتما یک برنامه ی بلند مدت مناسب را داشته باشید؛ برنامه ای که موجب خستگی شما نشود؛ برنامه ای که از کاهش انگیزه ی شما جلوگیری کند.
نکته: گوش دادن به آهنگ های انگلیسی، موجب ایجاد انگیزه به فراگیران زبان انگلیسی خواهد شد.
تهیه برنامه ای مناسب برای یادگیری:
اولین مشکل و چالشی که در همان ابتدا پیش رو است، تهیه برنامه ی مناسب است؛ برنامه ای است که بتوان به آن پایدار ماند. تهیه ی برنامه ی مناسب، تنها راه ماندن در یک مسیر فراگیری است. نکته ی مهم در طراحی برنامه، طراحی ساده ی آن است؛ برنامه باید ساده طراحی شود تا اجرای آن آسان باشد؛ به عنوان مثال می توان روزانه تنها ۱۰ دقیقه زمان را برای یادگیری زبان در نظر گرفت.
افرادی که تازه شروع با یادگیری زبان می کنند، عادت ندارند و ممکن است در ابتدای راه تمرکز لازم را نداشته باشند؛ برای این که فراگیران با روند یادگیری زبان سازگار شوند، بهتر است روزانه زمان کمی را برای یادگیری اختصاص دهند تا تمرکزشان نیز بیشتر شود. به همین دلیل روزانه ده دقیقه مطالعه ی زبان می تواند انگیزه و اشتیاق در فراگیران ایجاد کند.
تمرینات ۷ دقیقه ای:
تمرینات ۷ دقیقه ای، تمریناتی هستند که تاکنون سخنان بسیاری در مورد آن ها گفته شده است. به دلیل مزایای زیادی که این تمرینات دارند، کاربرد زیادی دارند اما باید در استفاده از این نوع تمرینات، دقت کرد؛ نکته ی مهم این است که باید زمان کمتری را به یادگیری زبان در هر روز اختصاص داد ولی به شرط این که این عمل مکرر باشد و ترک نشود. مسلما رسیدن به اهداف یادگیری زبان انگلیسی، ساده نیستند و برای رسیدن به آن ها باید ساعت های زیادی را صرف یادگیری زبان کنیم.
برنامه ی روزانه افراد، بیشتر بر روی فعالیت های شغلی و روزمره تمرکز دارد و برای شروع زبان باید یک مدت زمان کوتاه را برای یادگیری زبان در برنامه روزانه گنجاند. به این ترتیب، یادگیری زبان برای فراگیر، مشوق است و پیمودنش نیز آسان است. وقتی فراگیر بر روی اجرای این برنامه ثابت قدم بود، به نتایج خوبی دست خواهد یافت.
سخن آخر
برای آماده کردن ذهن برای یادگیری زبان، باید برنامه ای را به درستی طراحی کنید. شرط پیشرفت در مسیر اجرای برنامه، طراحی یک برنامه ای است که در آن روزانه زمان کمی به یادگیری زبان اختصاص داده شده باشد. این کار موجب آماده شدن ذهن فراگیر با برنامه های طولانی مدت و دنبال کردن آن می شود. این کار در بلند مدت، نتایج بسیار خوبی را به دنبال خواهد داشت. در این مقاله نکاتی را درباره ی برنامه ریزی صحیح برای یادگیری زبان گفتیم؛ امیدواریم با مطالعه ی مطالب این مقاله، برنامه ای را برای خود طراحی کنید که بیشترین نتیجه را به دنبال دارد.